A face un cadou reușit în lumea afacerilor implică o foarte bună cunoaştere a partenerilor de afaceri, a culturii şi tradiţiilor din țările lor, bun gust, măsură și inspirație. În timp ce un cadou bine ales poate consolida cooperarea și îmbunătăți reputația, un cadou neispirat poate sugera lipsa de angajament în relațiile de afaceri și strica imaginea ori chiar colaborarea.

Cadourile de afaceri în America de Nord

Deși America de Nord nu este caracterizată de o cultură a schimbului de cadouri în afaceri, având în vedere că acest continent nu are o istorie atât de veche precum a bătrânului continent european, oamenii apreciază tot ce are legătură cu istoria și tradițiile. Orice iese din mâinile unui meșteșugar stârnește admirația. De asemenea, nord-americanii prețuiesc munca manuală și eforturile celor care se îndeletnicesc cu ea.

Americanii  nu așteaptă cadouri în afaceri, dar apreciază gestul. De regulă, schimbul de cadouri are loc după semnarea contractelor. Cele mai apreciate cadouri sunt cele de artizanat, albumele fotografice și toate produsele artizanale locale. Sunt potrivite, de asemenea, sticlele de vin sau lichior de calitate și accesoriile de birou. Americanilor nu li se oferă niciodată obiecte cu conotații religioase, parfumuri sau obiecte vestimentare. Deși cadourile pentru copii sunt foarte apreciate, ar putea fi o alegere riscantă, întrucât trebuie să fie în acord cu valorile părinților.

Canadienii nu acordă importanță schimbului de cadouri în afaceri. Cadourile pentru ei trebuie să facă dovada atenției acordate, nu a valorii investite. Cele mai apreciate cadouri sunt obiectele unicat din țara care oferă. Iar calitatea trebuie să fie ireproșabilă.

Cadourile de afaceri în America Latină

În ţările din America Latină, afacerile sunt întotdeauna mijlocite de intermediari cu legături multiple în lumea politică. Astfel încât, niciodată nu se oferă cadouri până când relațiile de afaceri nu devin stabile. Cadourile trebuie să fie necostisitoare și ambalate impecabil. De asemenea, trebuie să aibă atașată cartea de vizită. Cele mai apreciate sunt suvenirurile, produsele de artizanat, cărțile și albumele fotografice, ciocolata și băuturile fine, stilourile și accesoriile de birou de calitate inscripționate, micile gadgeturi electronice, cravatele și eșarfele din mătase, parfumurile. Pentru copii, acolo unde este cazul, cele mai potrivite cadouri sunt tricourile cluburilor de fotbal. În general, femeile nu oferă cadouri bărbaților. Cele mai nereușite alegeri sunt obiectele ascuțite și obiectele de culoare roșie și neagră.